Geschiedenis

Ons huis is gebouwd boven op de ravelijn, oftewel de oude stadsmuur van Schoonhoven (buitenwerk van de vesting).

Het voorhuis (nu badkamer en ontbijtruimte) behoorde vroeger bij Schoonhoven, provincie Zuid-Holland en het achterhuis (melkwinkel en nu slaapkamer) bij Willige Langerak, onderdeel van de provincie Utrecht. De grens van 2 provincies liep dus dwars door het huis heen.

De 2 huizen zijn in de jaren 50 van de vorige eeuw samengevoegd door familie Straver en het huis in zijn geheel hoort nu bij Schoonhoven. De provincie Utrecht ligt nu een kilometer verderop. 

Vader en moeder Straver woonden eerst met 7 kinderen op een boerderij aan de Nassaukade. Later zijn in dit huis nog 3 kinderen geboren. De ruimte waar nu de slaapkamer is, werd door de heer Straver gedeeltelijk betegeld, een zogenaamd spoellokaal, ingericht naar de voorschriften van het Bedrijfschap van Zuivel. Opa Straver was al melkboer en bracht nog met paard en wagen de melk naar de klanten in de stad. Zoon Straver deed dit met een bakfiets en later met een elektrische wagen. 

Na familie Straver is het souterrain ingericht geweest als fysiotherapie-praktijk door familie Kommer en nu een B&B. 

En wie woonde er voor familie Straver? In het huis heeft heel vroeger een zilversmid gewoond, in het benedenhuis was zijn werkplaats. De deur naar zijn werkplaats is inmiddels dicht gemetseld maar de contouren zijn nog te zien. 100 jaar geleden waren er honderden zilversmeden in Schoonhoven. Wandel je door het centrum van Schoonhoven, dan zie je bij een aantal huizen een zilver meesterteken-plaatje op de grond bij de voordeur. In ons huis heeft in het voorhuis Hendrik Copier gewoond en gewerkt en in het achterhuis woonde er iemand met een aap en een aantal andere exotische dieren. 

Het voormalige zilveratelier is nu een badkamer. Wij hebben van 2 kleine ruimtes één ruimte gemaakt en een nis gecreëerd met een bad erin. 

Met het verbouwen van de badkamer kwam de badkamer van familie Straver tevoorschijn, inclusief het zeepbakje dat er nog hing. De prachtige jaren 30 vloer in de douche is behouden. 

Ons huis is gelegen naast de voormalige melkfabriek, waarin nu appartementen zijn gevestigd. De tekst op de schoorsteen gevel herinnert nog aan de melkproductie uit het verleden.